#685 Fascisten in de raad

Ik ben vaak nieuwsgierig. Google biedt dan meestal wel wat uitkomst. Zo ook laatst, toen ik eens wilde weten wat voor spoor de kandidaten van Forum voor Democratie hier in Tiel tot op heden hebben achter gelaten op de grote interwebs. Dit speurtochtje bracht me al snel op een post van de #2 van de lijst. In 2020 geplaatst op het gezellige platform ‘Ongehoord’, wat inmiddels doodleuk televisie-uitzendingen mag maken op de publieke omroep, vol complottheorieën, zelfbevlekking en andere crap, van onze belastingcenten.

De toon van het hoogstaande stukje proza was veelzeggend, maar niet onverwacht. Er moest vooral gestreden worden voor het behoud van de vriendelijke zwarte pietjes, bungelend aan ladders in de etalages van de Tielse bakkerijen. Verder was deze mevrouw er nogal boos over dat (kinder)boeken waarin zwarte piet puur ter vermaak voorkomt, en geen geschiedkundige bijdrage leveren, grotendeels uit de bibliotheken zijn verdwenen. Er diende gestreden te worden voor de terugkeer. Lees: er dient gestreden te worden voor het in stand houden van een racistische karikatuur als volksvermaak. Was het Amerika geweest dan past ze prima in het beeld van de ‘Karens’ en hun bange mannen die zichzelf met behulp van volautomatische wapens ‘verdedigen’ tegen mensen die protesteren voor échte vooruitgang. Veel meer inhoudelijke essays van de kandidaten kon ik niet vinden, maar goed, het enige issue van de partij leek sinds begin 2020 dan ook het eindeloze geblèr over vrijheid (in alle vrijheid overigens, want hier verdwijn je niet zonder pardon naar Goelags wanneer je jouw wereldbeeld of mening verkondigt), waarmee ze dit woord toch een tikkeltje besmeurd hebben. Jammer.

Met dit beeld in mijn achterhoofd zag ik ook hier in Tiel de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar losbarsten. In beginsel gedomineerd door de fascistische, racistische, fake-news beweging van Thierry en consorten. Het straatbeeld werd een week of twee overgenomen door posters en borden met holle nikszeggende frases én de kop van de grote leider zelf. Die hier natuurlijk op gemeentelijk niveau geen enkele bijdrage levert. Deze holle negatieve boodschappen, die openlijk mensen uitsluit op smakeloze manier (‘Hoeveel genders heb jij vandaag?’ zag ik voorbij komen bijvoorbeeld), leken zich echter tegen de beweging te keren toen het idool van fanboy Thierry bedacht Oekraïne te moeten binnenvallen en aan de lopende band onschuldige mensen en kinderen om zeep te moeten helpen. Openlijk gaf Thierry aan dat dit allemaal wel meeviel, dat Vlad geen enkele kwaad in de zin had én dat de schuld voor deze berg onschuldige doden toch echt ergens anders gezocht moest worden.

Misselijkmakend. Net als overigens de rest van het rammelende partijprogramma gebaseerd op pseudo-wetenschap, theatraal gebracht in krakkemikkig Latijn. Hij heeft hiermee zijn hand overspeeld en is gisteren in de grote steden afgerekend, zetelverlies all over the place. En hier in Tiel? Die nummer twee heeft het niet gered, het is bij ´één zetel gebleven. Nog steeds één teveel, maar ik vreesde een tijdje voor meer. Nu is het aan de rest van de partijen om die eenling een verdiende plaats te gunnen. In het verdomhoekje. In de raad is geen plaats voor fascisme en racisme.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s