#686 Waarom vrouwen de wereld moeten redden

Het is overduidelijk. Dat was het al, al heel lang, maar nu kunnen we er echt niet meer omheen. Mannen zijn niet in staat om de wereld te redden, of zelfs maar een klein stukje mooier te maken. Jarenlang, decennialang, millennialang zelfs staat het geslacht waar ik zelf ook toe behoor om enkele vage redenen aan het hoofd van een ‘wereld’, een zelf geconstrueerd en obsessief gecontroleerd systeem waarin zij zelf centraal staan. Het is niet te doen. Wanneer je het eenmaal ziet kun je het niet meer niet zien en is het overal.

Veel mannen, vrienden zelfs wel zo nu en dan, zullen vinden dat ik gehersenspoeld ben en me zelfs ergens een verrader vinden. Nou, ik kan je vertellen, ik ben eindelijk van mijn hersenspoeling af. Het systeem is stuk, aan alle kanten. Het rammelt, piept en kraakt en begint verregaande stuiptrekkingen te vertonen. Met Putin niet in de laatste plaats als een hele vervelende uitwas van deze fake-ass masculiniteit. En niet alleen dat, na jaren van vooruitgang, lijkt de weg terug in grote delen van de ‘beschaafde’ wereld (zoals de witte Westerse man zichzelf graag betiteld) ook te zijn ingezet. In staat na staat in Amerika wordt de laatste maanden wetgeving ingevoerd om het recht op abortus in te perken, en de rechten van LHBTIQ+ mensen worden zo’n beetje helemaal van tafel geveegd.

Tot zover de beschaving en de democratie. Aan de wieg van dit soort fantastische plannen staat altijd diezelfde man. Hij heeft meerdere namen, meerdere gezichten, zijn leeftijd zal af en toe een jaartje verschillen, met snor, zonder snor, maar het is altijd die man die vindt dat hij iets te zeggen heeft over anderen die niet voldoen aan dat predikaat, die creatie die ‘man’ heet. Dat hij het volste recht om te beslissen en om te doen en laten wat hij wil met de levens en de lichamen van anderen. Op welke wijze dan ook. Als een stukje wetgeving waardoor grote groepen opeens weer in de middeleeuwen terecht komen en dagelijks in angst leven, of met een kaars, op een uit de hand gelopen feestje, als ‘jeugdzonde’. Al is die kaars inmiddels weer uit beeld geloof ik. Een verzonnen verhaal dus? Om in de smaak te vallen bij andere angsthazen met een penis? Die andere ‘stoere’ mannen?

Is dat wat mannelijkheid behelst? Met sterke en stoere verhalen, of vaak dus net zo goed echte daden, in de smaak vallen bij andere mannen? Het alleen zien en bekoren van de eigen ‘soort’? Ik word er moedeloos van als man. Ik lees en hoor zo nu en dan reacties als dat het niet gaat om ‘alle’ mannen, dat we ons niet allemaal aangesproken of verantwoordelijk hoeven te voelen. Maar ik weet dat het uiterst comfortabel toeven is in deze wereld als man. Veel problemen zijn voor ons mannen onzichtbaar, of gewoon niet bestaand, alleen maar omdat we man zijn. En ook al draagt niet iedere actief man bij aan het in stand houden van dit diepgewortelde patriarchaat, is niet iedereen in de weer met kaarsen, dickpics, random verkrachtingen, machtsmisbruik en wetgeving om vrouwen het recht op hun eigen lichaam te ontnemen, toch voel ik dat het tijd is dat die gewone man ook opstaat. En zich uitspreekt. Wegkijken, weglachen, bagatelliseren, overtoupen met ‘hoe groot was die kaars?’ zijn allemaal bouwstenen en legitimering van ditzelfde systeem.

En dit systeem staat aan de wieg (en het behoud) van zoveel meer ellende, daar zal ik nu niet over uitweiden. En nee, kom nu niet aanzetten nu met ‘er zijn toch ook slechte vrouwen’ en ‘er zijn toch ook heel veel goede mannen’, ja natuurlijk zijn die er. Heel veel gelukkig. Sterker nog, ik ben er heilig van overtuigd dat die goeies in de meerderheid zijn, maar in slaap zijn gesukkeld. En daarom is het ook tijd om kleur te bekennen. Te beginnen met de mannen, ´ álle mannen. Johan Derksen heeft zijn kleur al ruimschoots laten zien, bakken verf gooit gij over de bühne. Die anti-man, want dat is wat hij is voor mij. In het rijtje andere anti-mannen naast Trump, Putin, Erdogan, Bolsonaro, alle Republikeinse gouverneurs, Thierry (en al zijn fanboys) en noem maar op. Draag bij, kijk niet weg, voed je zoons op en zorg voor een tijdperk van de dochters. Mannen hebben er lang genoeg een zooitje van gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s