Het woord ‘crisis’ mag van mij voorlopig op de kaartjes van een verboden-woorden-bingo. We rollen van de ene in de andere en het einde is nog niet in zicht. Nu gaat er veel aan mijn geprivilegieerde deur voorbij, dat moet ik eerlijk bekennen, maar toch, er is geen ontkomen aan. Ik hoef ze niet eens meer op te sommen, sla een willekeurige krant open en ze vliegen je om de oren, die crises.
In diezelfde kranten staan berichten waar ik me eigenlijk geen voorstelling van kan maken zo abstract voelt het. 327 miljard las ik de afgelopen dagen. Ook op de interwebs flitste dit astronomische bedrag voorbij als meme met bijvoorbeeld een kek fotootje van Mark Rutte inclusief zijn bekende prodent smile. Ondertitel bij zo’n plaatje uiteraard het inmiddels net zo grijsgedraaide gaaf land. Het kan crisis de hand schudden.
Met 327 miljard zou diezelfde Mark heel wat crises in een klap kunnen oplossen, of toch op zijn minst een beetje vlot kunnen trekken. Een armoedecrisis bijvoorbeeld, die door zijn incompetente roversbende in wisselende samenstellingen de afgelopen jaren door moedwillig beleid is ontstaan. Wie hard werkt verdient geen geldzorgen was te lezen op de posters in de laatste anti-campagne van de ideologisch arme club corpsmaatjes. Een recent rapport van de SCP maakt echter pijnlijk duidelijk dat er een grote en groeiende groep hardwerkende mensen is die ondanks dat hun kids iedere dag zonder eten naar school moeten sturen. Allemaal vanwege het beleid van weledele heer Marky Mark en z’n nette vrinden.
327 miljard, dat was de winst die namelijk rechtstreeks terugvloeide in de zakken van Mark zijn grootste fans (of idolen). De DGA’s, de Captains of Industry’s, de Übers die hij samen met Neelie Kroes met allerlei obscure belastingvoordelen naar Nederland lokte, de aandeelhouders, de aandeelhouders, de aandeelhouders. Alles voor de aandeelhouders. Geld wat nooit in omloop komt in onze samenleving, laat staan er aan ten goede komt. De grootste winst sinds het CBS is begonnen met meten. 327 miljard, volledig verdampt voor ongeveer 97% van de Nederlandse bevolking die niets rest dan schoorvoetend te accepteren dat een komkommer de afgelopen week weer tien cent duurder is geworden. Iets met inflatie zeggen ze dan.